Šefas šventei. Ką reikėtų žinoti prieš užsakant tokią paslaugą?
Kovo 07, 2023
Šiltėjant orams, daugėja įvairių renginių ar asmeninių švenčių.
O kokia šventė be maisto! Vieni
gamina patys, kiti užsako jau pagamintus patiekalus (vieno kąsnio užkandžius,
duonos tortus ir pan.), o tretieji samdo virtuvės šefą, kuris renginio metu atvažiuoja
į šventės vietą ir šviežiai gamina. Taip šventė tampa ir kulinarine kelione
kiekvienam svečiui!
Asmeniniai šventės šefai siūlo įvairius patiekalus, nuo BBQ
iki plovo, belieka tik išsirinkti kokiu maistu norėtumėte nustebinti savo
svečius. Visgi, jei nusprendėte pasikviesti į svečius šefą, kad gyvai
galėtumėte stebėti kaip ruošiamas maistas, turėtumėte paslaugos tiekėją rinktis
ne tik pagal siūlomą meniu, bet ir daugiau pasidomėti apie
patį tiekėją. Turėtumėte būti tikri, kad tokias paslaugas teikiantis asmuo turi
reikalingą kvalifikaciją.
Kodėl
tai yra svarbu?
Nuo šefo žinių ir sveikatos būklės priklauso Jums ruošiamo maisto kokybė ir sauga. Todėl turėtų būti svarbu ar pakviestas šefas yra susipažinęs su maisto gaminimo reikalavimais, išklausęs sveikatos žinių atestavimo kursus ir pasitikrinęs sveikatą, nes visi, dirbantys su maistu, turi tai turėti.
Norėtume atskirti kelias galimas situacijas:
viena, kuriai vykdyti nereikalingi VMVT leidimai - kai Jūs samdote tik asmenį
paslaugai (atvyksta gaminti į jūsų virtuvę ir iš jūsų produktų), ir kitos,
kurioms vykdyti VMVT leidimai būtini:
- kai samdote asmenį paslaugai su
atsivežtais kito tiekėjo pagamintais pusgaminiais (pvz., marinuoti kepsniai,
luptos daržovės ir pan.). Tokiu atveju automobilis, kuriuo transportuojamas
maistas, turi būti ne tik registruotas VMVT, bet ir paruoštas tinkamam
transportavimui, pvz., su šaltkrepšiais, marmitais, metrologiškai patikrintais
termometrais, dezinfekcinėmis priemonėmis ir kt., jei gabenamiems pusgaminiams
būtinas užtikrinti tam tikras temperatūrinis režimas. Be to, pusgaminių
tiekėjai taip pat turi turėti VMVT leidimą pusgaminių gamybai;
- kai pakviestas šefas pats perka ar pats gamina pusgaminius, kuriuos šventės metu gamina naudodamasis savo atsivežtu inventoriumi;
- kai užsisakote „Maisto furgoną“, t. y. automobilį „virtuvė ant ratų“ su šefu tiesiai į jūsų šventę.
Primename, VMVT išduotas leidimas jums įrodo,
kad pasirinktas paslaugos teikėjas atitinka higienos reikalavimus ir jų veikla
yra prižiūrima bei kontroliuojama.
Tad, visada maistą sau ir savo svečiams ruoškite atsakingai. Būkite drąsūs ir visuomet, jei kviečiate šefą į pagalbą, pasidomėkite jo higienos įgūdžių žiniomis ir reikiamais leidimais.
Smagių ir saugių kulinarinių švenčių!
Straipsnį parengė Negaminsiu.lt ir partneris Kokybės laboratorija.
Linkėjimai,
Negaminsiu.lt